Instaappointment Image

Koji si ti magarac!

Home  /  Blog- Zrnca mudrosti  /  Koji si ti magarac!

3.ožu., 2017 Komentari isključeni za Koji si ti magarac! , , Blog- Zrnca mudrosti

Koji si ti magarac!

13415544_259996031031274_3474033296797027508_o

 

 

Fizičko kažnjavanje je uvijek dokaz naše nemoći vladanja određenom situacijom. Koliko god u tom trenutku željeli najbolje za dijete, zapravo mu činimo najgore. Slijedi basna.

 

Imam magarce. Oni su topla, mirna, strpljiva stvorenja. Volim njihovu glatku njušku i oštru dlaku. Uživam u njihovom prekrasnom pogledu i uvijek se pitam, kad bi mogli govoriti, što bi mi rekli. Za magarca se vežu negativne asocijacije, no ja vidim samo pozitivno.  A u zgodi koju ću sada ispričati dobila sam jednu od najvažnijih životnih lekcija.

 

Moji magarci idu na pašu. Ovaj put se dogodilo da su skrenuli s puta i otrčali na susjednu livadu. Svaki put kad bi im prišli bliže, magarci bi pobjegli, ponovno na susjednu livadu. Sada je trebalo uzeti u obzir da je blizina prometnice, pa raskršće šumskih puteva. Ako ponovno odu dalje, trebalo bi ih tražiti po svim stranama svijeta. Spoznaja o takvom mogućem raspletu budi nervozu i zabrinutost.

 

Možda nas se boje kad nas vide da dolazimo po njih.  Vjerojatno prepoznaju što naše tijelo govori. Što ako promijenimo pristup? Budimo mirni. Uistinu mirni. Koračajmo prema njima polako, nježno ih dozivajući. Hoće li se nešto promijeniti?

 

I promijenilo se. Stali su, pogledali nas i dočekali bez bježanja. Pitali su nas ljudi jesmo li im “očitali lekciju” i istukli ih. Ne. Nismo. Jer upravo u tom trenutku stvara se povjerenje i poslušnost, tj. slijeđenje. Iz otvorenosti. Iz mira. Iz uzajamnog poštovanja.

 

Da smo ih istukli, pitam se bi li zadržali njihovo povjerenje? Bi li samo čekali priliku za bijeg? Bi li osluškivali svaki naš trzaj pa da ustuknu? Bi li nam rado dolazili kad nas vide?

 

A od svega toga, najviše se pitam je li taj nedužni bijeg ostvaren da bih spoznala da se  mnogi među nama odnose tako prema svojoj djeci, iako ih vole. Zauzvrat imaju loš odnos, nepovjerenje, laži, bjegove, nerazumijevanje i osjećaj da ih roditelji ne vole.

 

No, i to se može promijeniti, već danas. Vidimo se!


Comments are closed.