Instaappointment Image

Lovački pas

Home  /  Blog- Zrnca mudrosti  /  Lovački pas

22.ruj., 2017 Komentari isključeni za Lovački pas , , , , , Blog- Zrnca mudrosti

Lovački pas

Ako želimo od djeteta da nas se ne boji kad pogriješi i da uistinu uči na svojim greškama, bitno je kakav mi stav zauzimamo u tim situacijama. Razlika je hoće li dijete promijeniti ponašanje jer je naučilo kako može i drukčije ili je promjena ponašanja proizašla iz straha od kazne. 

 

 

Istrian_Short-haired_Scent_hound_Istarski_Kratkodlaki_Gonic_L

 

Kao što sam spomenula u postu o magarcima, najviše volim kad se basne dogode u stvarnom svijetu. Ovaj put se dogodilo da je susjedov lovački pas igrom slučaja ulovio našu kokoš.

 

Dok je susjed dolazio s posla, pas ga je čekao i čuvao svoj plijen. Nikome nije dao blizu, čekao je gazdu. Kad je gazda stigao, prošlo je već neko vrijeme.  Po gazdinom stavu i tonu, pas je osjetio da je pogriješio i to je pokazivao podvijenim repom. S gazdom sam prokomentirala kako sad, s odmakom vremena, nema smisla da ikako reagira ili ga kažnjava, previše vremena je prošlo da bi pas znao u kojem je točno trenutku pogriješio.

 

Divim se tom gazdi koji je imao dovoljno samokontrole i razumijevanja da u situaciji, koja nije idealna, postupi kako je najmudrije moguće. Lovci su sa svojim psima povezani nevidljivom uzicom, a taj odnos se mukotrpno stvara. Da te pas slijedi i sluša, da zna što mu je činiti i da ti se vrati, to je najveći uspjeh.

 

Pitam se, ponašamo li se mi prema djeci s razumijevanjem? Znamo li od nezavidne situacije izvući maksimum? Znamo li da i s djecom treba na neželjeno ponašanje reagirati odmah, ne s odmakom? “Vidjet ćeš ti kada dođemo kući!” “Poslije ćemo razgovarati o onome što si napravio!” Ovo su samo neka od nedjelotvornih ponašanja.

 

Ukoliko smatrate da treba reagirati, reagirajte odmah! A kako reagirati na neželjeno dječje ponašanje? Pridružite nam se i saznajte.


Comments are closed.