Instaappointment Image

Rubikova kocka je bačena

Home  /  Blog- Zrnca mudrosti  /  Rubikova kocka je bačena

17.stu., 2017 Komentari isključeni za Rubikova kocka je bačena , , , Blog- Zrnca mudrosti

Rubikova kocka je bačena

Rubik-Cube

 

U doba instant rješenja, imaju li djeca priliku istraživati nove puteve, otkrivati strategije razmišljanjem i pokušavanjem? Prepoznajemo li kada idu linijom manjeg otpora? Je li nam to uopće bitno?

 

Sjećam se da kao mala nisam znala slagati Rubikovu kocku. Bilo mi je fascinantno kako to netko može dok sam ja nestrpljivo prevrtala kocku po rukama. Kad sam napokon otkrila strategiju kako složiti jednu stranicu (hej, i to je nešto!), bila sam oduševljena i rado joj se vraćala.

 

Danas, mnogo godina kasnije, Rubikovu kocku imaju i moja djeca. Uspiju složiti većinu polja, a zatim se trude i pokušavaju otkriti kako dalje. Promatram ih kako ustraju, razmišljaju, češu se po glavi 😀 , odustaju pa se vraćaju. Znatiželja je velika. I pokreće.

 

Prije puno vremena imali smo goste. Djeca su se standardno igrala i družila. Našli su Rubikovu kocku i počeli je slagati. Već sam vidjela djecu kako ju zajedno slažu i zajednički dolaze do rješenja, ali stvarnost je bila drukčija. Pri prvoj prepreci dijete – gost ju je stalo trgati, odljepljivati boje koje joj trebaju i stavljati ih preko “neželjene” boje. Uz objašnjenje: “Pa tako ja uvijek!” Ne znam čega mi je bilo više žao – neupotrebljive kocke ili djeteta kojem je ovo strategija uspjeha: bitan je rezultat, ne proces kojim su došli do njega.

 

Što će biti sa školskim obavezama i sve težim zadacima? Tko će ih rješavati? Možemo misliti da varamo sustav, učitelje, roditelje, no zapravo varamo sami sebe. Više vrijedi onih par polja složenih vlastitim naporom, nego cijela složena kocka uz odljepljivanje i zaljepljivanje. OK, i za tu se strategiju trebalo snaći, ali promašena je bit i smisao igre.

 

Što je dalje bilo? Moja djeca nastavljaju slagati kocku po svome jer je tako zanimljivije i zabavnije, kažu. A Vi? Podržavate li liniju manjeg otpora ili stvarate uvjete za razvoj vještina ustrajnosti i samokontrole? Kocka je bačena. Vi birate.


Comments are closed.