Instaappointment Image

Tata je pogriješio, tata je glup!

Home  /  Blog- Zrnca mudrosti  /  Tata je pogriješio, tata je glup!

27.stu., 2017 Komentari isključeni za Tata je pogriješio, tata je glup! , , , , , , Blog- Zrnca mudrosti

Tata je pogriješio, tata je glup!

Ein alter kleiner Fuߟball der in eine Glasscheibe geschossen wurde

 

Kako kod djece stvaramo uvjerenja koja im otežavaju život i što činiti umjesto toga, tema je ovoga bloga.

 

Kažu da se najbolje uči iz vlastitih pogrešaka. Činiti greške je put učenja. Thomasu Alva Edisonu je trebalo preko 1000 pokušaja da izumi električnu žarulju. Rekao bi da je otkrio još jedan način kako NE izumiti žarulju.

 

Michael Jodan je izjavio, komentirajući svoj veliki košarkaški uspjeh, da je promašio preko 9000 koševa, izgubio oko 300 utakmica i promašio koš za pobjedu 26 puta te da je zato i uspio. Jer je iznova podbacivao, griješio.

 

Put do uspjeha popločan je usponima i padovima. Mudro je tako ih doživljavati i slati takvu poruku djeci. Kada pogriješite, Vaše vas dijete vidi. Čuje Vašu reakciju. Kada Vaše dijete pogriješi, osjeti Vašu reakciju, makar ništa niste rekli. I otuda sve kreće.

 

Osnažujemo li djecu ( i sebe) prilikom grešaka (npr. “Što možeš drukčije idući put?” ili “Pokušaj ponovno” i sl.) ili dobivaju za povratnu informaciju osudu koja ih čini pasivnima? “Glup si”, “Nesposoban”, “Nikad ništa od tebe”, “Opet ti”, “Znala sam”, “Nesposobnjakoviću”, kolutanje očima (pitate li se otkuda to djeci, evo vam odgovora), samo su neki od izraza koji ne pozivaju na akciju i uključivanje.

 

Zato mi je bilo posebno žao čuti jedno dijete koje govori svome tati, kada mu je ispala lopta, “Tata je pogriješio, tata je glup!” Prate se i primijećuju padovi. Uspjesi ne, to se uzima pod normalno. Teži se savršenosti koja je nemoguća i koči daljnji napredak.

 

Riječi, koje su toliko snažne da pokreću nacije, stvaraju pokrete, motiviraju ljude, koriste se kao otrovne strelice. Paralizirajuće. A te iste riječi će dijete govoriti samome sebi, prvom prilikom kad učini pogrešku. S time će ići kroz život. A kako komunicirati s djecom i stvarati pozitivnu obiteljsku klimu, naučite s nama!

 

 

 

 

 


Comments are closed.