Instaappointment Image

“Ti si ovdje šef i moraju te slušati!”

Home  /  Blog- Zrnca mudrosti  /  “Ti si ovdje šef i moraju te slušati!”

4.pro., 2017 Komentari isključeni za “Ti si ovdje šef i moraju te slušati!” , , , , , , , Blog- Zrnca mudrosti

“Ti si ovdje šef i moraju te slušati!”

4e1559e59860cbe0_shutterstock_195028265

 

Jeste li ikad pitali djecu što znači biti šef? Uglavnom će reći da je to osoba koju se mora slušati. Sve što kaže. Šef je osoba koju se treba slušati bez pogovora. Jedno je kad tako misle djeca, bića u razvoju, no što kad tako misle odrasli? I kad se takvi odrasli susretnu s drugim odraslima koji ne misle tako? Pročitajte u nastavku.

 

Djeca se igraju kod prijatelja. Sami osmišljavaju igre i prilično se dobro zabavljaju. Nakon nekog vremena, očekivano, dolazi do zamora u igri i dio djece se odvaja tražeći za sebe mirniju aktivnost. Dijete domaćin dolazi k roditelju i žali se da se ostali ne žele igrati onoga što je on zamislio.

 

Izvrsno je da djeca znaju prepoznati kada im je dosta i preusmjeriti se na nešto mirnije.

Izvrsno je poučiti djecu kako smo svi različiti i da ponekad tražimo vrijeme za sebe.

Izvrsno je naučiti djecu kako napraviti uvid u osjećaje, stanja i razmišljanja drugih osoba.

Sve to je izvrsno tako da dijete u takvim situacijama raste u socio – emocionalnom razvoju, da ne shvaća događaje osobno i da stigne razmisliti kako dalje.

 

U navedenom primjeru stvari su se odvijale manje izvrsno:

na djetetovu žalbu, roditelj nije reagirao niti jednim gore navedenim savjetom. Umjesto toga, djetetu je prenio svoj životni stav: “Ti si ovdje šef i reci im da te moraju slušati!”

Slušam li nekoga samo zato jer moram, brzo ću se “namorati”. Djeci želim da nauče misliti svojom glavom, ne slijepo slijediti naređenja. Žalim da slijede radi sebe, ne radi naređenja vođe.

 

Slušam li nekoga jer ima dobre ideje? Jer je pažljiv, zabavan, pomaže drugima? Uvažava tuđe mišljenje? Kad dođe do problema, pokuša ga riješiti, ne prebacuje ga drugima? Takve ljude, prirodne šefove, istinske vođe, mudro je slijediti. To je pojam šefa (vođe, lidera…) 21. stoljeća.

 

Ovom djetetu nije pomoglo pozivanje na šefovanje i moranje. Ostala djeca imala su jake verbalne obrane i zadržala su svoje mišljenje. Kako to? Roditelji su im bili na našem tečaju. Dođite i Vi!


Comments are closed.