Instaappointment Image

U prirodu s Playstationom

Home  /  Blog- Zrnca mudrosti  /  U prirodu s Playstationom

10.kol., 2017 Komentari isključeni za U prirodu s Playstationom , , , , Blog- Zrnca mudrosti

U prirodu s Playstationom

playstation-games-for-kids

 

Promatrate li odlazak iz uobičajene okoline kako priliku za učenjem nečeg novog i povezivanjem s obitelji? S kojim izazovima se susrećete i kako iz prevladavate? Ili je ipak lakše ići linijom manjeg otpora…

 

Mislila sam da ljudi iz grada, kad krenu na odmor u prirodu, žele uživati u njenim čarima – čistom zraku, zvukovima prirode, slobodnom kretanju, igrama na otvorenom, promatranju zvijezda, osluškivanju ptičjeg pjeva ili pak tišine, pričanju priča pored vatre…

Da to nije kod svih tako, vidjela sam na svoje oči.

 

Sa svojom i još jednom obitelji boravila sam za vikend kod zajedničkih prijatelja, u prekrasnoj prirodi. Dok smo mi donijeli hranu, rezervnu robu i dodatnu opremu, druga obitelj je naglasak stavila na slatkiše i grickalice (kasnije se ispostavilo radi smirivanja djece) i njegovo veličanstvo Playstation.

 

Što će im Playstation usred prirode? Zar se nisu došli odmoriti, zar nisu došli raditi nešto drukčije od uobičajenog? Očigledno su uvjerenja da ne mogu bez toga. To uvjerenje se i obistinilo  jer djeca nisu pronašla ništa zanimljivo dok su se dosađivala, jedino čega su se sjetili bilo je međusobno zadirkivanje, izrugivanje i odbacivanje jedni drugih.

 

campfire-story

 

Umjesto da taj simptom “liječe” aktivnostima koje bi ih povezale, ovim roditeljima je bilo jednostavnije dežurati tko će biti na redu za Playstation. Osim što nisu uživala u pucketanju vatre na kaminu, pečenju krumpira na logorskoj vatri i puštanju zmaja, ta djeca nisu imala priliku razvijati očigledno zakržljale kompetencije koje će im u životu itekako trebati. Kako će ih steći ako ih ne budu vježbali? Baš poput mišića, ako nisu suočeni s izazovom, ne rastu, nego atrofiraju.

 

Ne krivim roditelje. Radili su najbolje što su znali. Nisu imali razvijene vještine potrebne za postavljanje granica, preuzimanje osobne odgovornosti, komunikaciju s djecom i rješavanje sukoba.

 

A Vi? Imate li ih i Vi? Želite ih usavršiti? Dođite!


Comments are closed.